De ce nu ne place sa economisim?

Educatia financiara e un soi de film SF pentru multi dintre romani. Fugim de termenul “a economisi” mai ceva ca necuratul de tamaie; cheltuim mai mult decat ne permitem; deschidem carduri “avantaj” fara a intelege ca e posibil sa ne dezavantajeze total; facem credite negandite, inainte de a incerca macar sa punem deoparte contravaloarea unei rate pret de cateva luni la rand; ramanem in fundul gol cu doua saptamani inainte de salariu si locuim in case inchiriate in timp ce ne plimbam cu masini scumpe…luate in leasing si ele. Facem shopping negandit, motivand ca “e la reducere”, uitand ca de fapt exista o multime de alte “sales” de care ai putea beneficia.

Uite, eu am ales saptamana asta sa-mi platesc toate taxele si impozitele la Primarie, pentru a beneficia de acea reducere de 10% pentru plata integrala a taxelor la inceput de an. Poate ca nu e un castig colosal, insa eu cred ca sunt niste bani pe care nu ii pierd, unde mai pui ca nu mai stau cu stresul neplatii taxelor si nici nu mai acumulez penalitati.

Urmatorul pas facut anul asta a fost sa inchid toate cardurile “avantaj” care imi dadeau posibilitatea de a cheltui bani care nu sunt ai mei. Am lasat unul singur deschis, pentru momentele in care plec in straintate si vreau sa inchiriez o masina. In cazul in care nu stiati, multe companii de car rentals obisnuiesc sa blocheze o suma frumusica de bani drept garantie. Ori daca iti blocheaza suma pe care ai pus-o deoparte pentru vacanta, nu mai ai ce cheltui acolo. Asta e motivul pentru care e mai bine sa folosesti un card de credit. In plus, pentru suma blocata nu platesti dobanzi si taxe. Vorba sfatuitorului meu financiar: cardul de credit este un instrument destept doar pentru oamenii care stiu sa il foloseasca. Niciodata nu scoate CASH de pe cardul de credit si incearca sa iti achiti ratele esalonate la timp, pentru ca altfel dobanzile sunt extrem de mari.

Cam atat despre cum ma educ eu cand vine vorba de finante. Daca vi se pare util articolul, astepu un semn pe instagram @andreearemetan si, de ce nu, un share pe facebook.

Va pup.

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s