Raceala, gripa sau…altceva?

Am trecut cu totii peste un an greu. Cu siguranta, 2020 va ramane in memoria noastra drept anul schimbarii. Cel care ne-a invatat sa traim altfel, sa iubim altfel, sa ne bucuram la distanta sau sa ne speriem de lucrurile pe care, candva, nu le prea bagam in seama.

Durerea de cap, tusea, febra, aceste simptome pe care inainte le asociam racelilor simple sau gripelor, au ajuns acum sa ne faca sa nu mai dormim noptile, de tema ca ar putea fi altceva…

Pentru ca #RemeStie, am hotarat sa aflu pentru voi, cand e cazul sa ne ingrijoram si sa apelam la medic si cand putem trata simptomele acasa, cu medicamente pe care le avem deja, precum un banal ibuprofen.

Am pregatit cateva intrebari interesante, la care Dr. Gindrovel Dumitra a avut amabilitatea de a-mi raspunde. Spor la citit!

  • Ce facem dacă, în ciuda măsurilor luate, avem, de exemplu, simptome precum febra? Ce luăm, când este cazul să ne alarmăm?

  In cazul in care o persoana dezvolta simptome care ar putea sa se incadreze in definitia de caz de COVID, cel mai important lucru este sa luam legatura cu medicul de familie. Avem la dispozitie numeroase metode de comunicare precum telefon iar daca nu raspunde, whatsapp, mesaje, messenger, etc. Apoi, pana la primirea unui raspuns, ne masuram temperatura cu un termometru si putem folosi un ibuprofen sau paracetamol ori alt antitermic. Urmatorii pasi vor fi agreati impreuna cu medicul de familie.

  • Dar pentru simptome precum dureri musculare, de cap, de gât?

  Durerile musculare pot fi diminuate de medicamentele enumerate mai sus, la fel si durerea de cap. Pentru durerea de gat pot fi folosite ceaiuri calde si diferite dropsuri care vor fi indicate de medicul de familie.

  • Măsurile de mai sus sunt similare la copii și adulți?

  Da, masurile nu difera foarte mult. Atentie mare la copii, in special la sugari, care pot dezvolta convulsii febrile daca temperatura este mentinuta multa vreme la valori foarte mari. De aceea, alaturi de ibuprofen sau paracetamol, putem folosi si impachetari reci, astfel incat temperatura sa nu depaseasca 38 de grade Celsius.

  • Puțin probabil să știm de la primele simtome dacă e o simplă răceală de sezon, o gripă sau chiar COVID. Când este musai să ne testăm?

  Asa este. Este foarte dificil de diferentiat intre Covid 19, gripa sau alte viroze banale sezoniere doar pe baza semnelor si simptomelor. Insa, conteaza foarte mult contextul epidemiologic. De obicei, medicul de familie cunoaste contextul epidemiologic local care ne poate orienta. Oricum, testarea devine obligatorie chiar si la simptome banale dacă astfel, se intocmesc criteriile din definitia de caz.

  • Dacă avem o formă ușoară de boală, nu suntem internați, tratamentul simptomatic, conform recomandărilor anterioare este suficient? Când sunăm doctorul, ce semnale ar trebui să ne alarmeze?

  Da, la domiciliu, pentru un pacient confirmat cu diagnosticul de COVID 19, este suficient să luam simptomatice. Acestea au obiectivul de a combate febra și tusea. Trebuie să folosim alături de medicamente și hidratarea cu ceaiuri calde, îndulcite moderat cu miere. 

Semnele de alarmă se referă la apariția dificultăților la respirație, accentuarea tusei, reaparția febrei sau febra prelungită (mai mult de 5 zile), apariția durerilor musculare și articulare. Daca avem acasa un pulsoximetru si un tensiometru este foarte important sa ne alarmam la scaderea saturatiei in oxigen la valori mai mici de 95 sau scaderi importante ale tensiunii arteriale.

  • Circulă fel de fel de protocoale pe grupurile de Wapp, dar și în social media, liste întregi de medicamente pentru tratarea COVID. Cum ne raportăm la acestea?

  In acest moment, fiind o boala noua, este foarte posibil sa folosim anumite medicamente la care presupunem un efect bazandu-ne pe indicatiile acestora in alte boli virale. Totusi, la aproape un an de la semnalizarea apariției unui virus nou si a unei boli noi, cunoastem faptul ca pentru formele asimptomatice sau cele cu simptome usoare, singurele care aduc beneficii reale sunt simptomaticele. Pentru formele medii si severe, acestea trebuie internate, iar taratemntul trebuie condus in spital pe baza parametrilor obinuti prin explorari paraclinice (radiografie pulmonara, eventual tomografie, analize de laborator). 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s